Pakowanie prozniowe ziemniakow

Z rozmaitych powodów kupujemy więcej jedzenia niż istniejemy w stopniu skonsumować. Aby uniknąć marnotrawstwu, jednym ze sposobów na przechowywanie nadwyżek żywności jest pakowanie próżniowe. Metoda takiego zabezpieczania produktów żywnościowych zezwala na wydłużenie terminu przydatności do jedzenia od trzech do pięciu razy, skoro tak zapakowana żywność nie ma dostępu do powietrza, które poza bakteriami i enzymami, jest ważnym powodem zmniejszania się jedzenia. Przechowywać próżniowo można wszystkie artykuły spożywcze.

Urządzeniami pozwalającymi na takie pakowanie są pakowarki próżniowe. Ze powodu na technologia pakowania, można je rozłożyć na komorowe i bezkomorowe. Maszyny komorowe są przeznaczone do pakowania dużych ról żywności. Wykorzystują je wytwórcy żywności, duże magazyny, czy hipermarkety, gdzie często materiał jest pakowany na wymaganie klienta. Gra tym właśnie zapakowana żywność wygląda estetycznie, a dokładnie wyeksponowana i oświetlona, motywuje do kupna. Pakowanie żywności w urządzeniach komorowych, odbywa się w sposobie maszyny. Proces liczy na włożeniu produktu wraz z odpowiednim opakowaniem do hermetycznie zamykanej komory, w której sporządza się próżnia. Następnie następuje zgrzanie opakowania, po czym komora tworzy się samoczynnie. Aby przyśpieszyć proces pakowania, producenci stworzyli pakowarki dwukomorowe, a przy pakowaniu niewielkich produktów, zalecane jest skorzystanie wkładek komorowych, co więcej przyśpieszy proces pakowania. Zgrzewarki bezkomorowe przeznaczone są dla gospodarstw domowych. Koszt takiego udogodnienia jest mały, można szybko zakupić całkiem dobrą pakowarkę za około 200 - 400 złotych. Wydatek już się zwraca, ponieważ dzięki pakowaniu w technologia próżniowy, oszczędzamy kilkadziesiąt złotych miesięcznie, a nawet więcej. Proces pakowania stanowi bardzo przydatny. Funkcjonuje na zewnątrz urządzenia, a do zabiegu, w punkcie wykonania zgrzewu, jest wkładany tylko brzeg folii.